Presenteras av Royal Greenland

Fiskleverantören visar vägen mot ett hållbart fiske

Publicerad den
Royal Greenland - Löjrom
Foto: Royal Greenland
Delikatesser

Royal Greenland är en av världens största leverantörer av fisk och skaldjur. Med ett grönländskt arv och ansvar för framtida generationer visar leverantören vägen mot ett hållbart fiske.

Diskussionen kring hållbart fiske har sällan varit större än vad den är i dag och nyheter om rödlistade fiskprodukter dyker ständigt upp i media. Frågan har fått fisk- och skaldjursleverantörer världen över att satsa stora resurser på frågan och jobbar nu hårt för att exempelvis uppfylla krav för yrkesfisken och miljömärkning genom organisationen Marine Stewardship Council, MSC. En aktör som däremot länge sett hållbart fiske som en självklarhet är leverantören Royal Greenland.

Vi har pratat med Marianne Rottbøll på Royal Greenland om varför de sedan starten satsat på hållbart fiske och vikten av att inse betydelsen av ansvarstagande för kommande generationer.

Fiskar med nästa generation i åtanke

Området kring Grönland är mycket rikt på fisk och skaldjur och befolkningen har länge förlitat sig på fisket som yrke. Fisket är så betydande att det står för merparten av exporten från landet som i förhållande till dess storlek har lägst befolkningstäthet i hela världen.

Royal Greenland - Hållbart - Fiske
Foto: Royal Greenland

Som ett grönländskt bolag är det därför otroligt viktigt för Royal Greenland att bidra så mycket som möjligt för att bereda vägen för morgondagens grönländare. Här kommer det hållbara fisket in i bilden.

– Att fiska inom kvoter är för oss självklart men det handlar också om att fiska ansvarsfullt. Fisk och skaldjur är en levande resurs och det är vårt ansvar att fiska på rätt sätt. Vi har också en rad MSC-certifierade produkter såsom vår stenbitsrom, kallvattensräka, torsk, kolja och rödspetta, säger Marianne.

Det hållbarhetsarbete som Royal Greenland bedriver är bara en del av ett större CSR-arbete. Detta inkluderar områden såsom hållbart fiske, miljö och klimat, arbetsförhållanden och affärsetik.

– Vårt CSR-arbete är viktigt för oss och med dessa områden ser vi till att vi arbetar ansvarsfullt, hållbart och erbjuder bra arbetsförhållanden, säger hon.

Kan spåra fisken hela vägen

I dag är Royal Greenland ett 100 procent vertikalt bolag, ett viktigt steg i att upprätthålla hållbarhetstänket inom organisationen. Eftersom företaget äger många fiskebåtar själva och därmed kontrollerar kedjan från det att fisken plockas upp i havet till att den säljs i butik kan de säkerställa att allt går rätt till.
Royal Greenland - Frysta-rakor

– Vi har full spårbarhet vilket gör att vi kan spåra fisken hela vägen, ända ner till vilken båt som fiskade en specifik fisk. Detta gör att vi har full kontroll av kvalitet, till skillnad från många andra leverantörer som köper sin fisk från andra, säger Marianne.

I dag hittar du Royal Greenlands produkter i dagligvaruhandeln. På royalgreenland.se kan du läsa mer om den grönländska fisk- och skaldjursleverantörens satsningar inom hållbarhet. Här hittar du också många goda recept på deras produkter. Gå även in och gilla företagets nya Facebooksida här.