Presenteras av Scanwaste

Nya glaskomprimerare käkar upp era glasflaskor

Publicerad den
Dukning

Att bära glasflaskor på pubar, restauranger och hotell är något som både tar tid och är tungt för personal. För att lösa problemet lanserar Scanwaste nu två smarta glaskomprimerare som krossar glasflaskor direkt på plats.

Moderna barer och restauranger marknadsför sig ofta med att de har ett stort ölsortiment. Väggen bakom bartendern är fylld med olika glasflaskor från hela världen. Tyvärr bli hanteringen svår för personal med mycket spring till och från baren samt att det är tungt att bära.

För storkök gäller samma visa och glasflaskor måste bäras ut och slängas i stora plastkärl på bakgården för att sedan blir upphämtade. För att underlätta denna process lanserar Scanwaste nu Baby Jaws och Mega Jaws, två smarta glaskomprimerare för barer, restauranger och storkök.

Baby Jaws — för barer och restauranger

Den smarta glaskomprimatorn Baby Jaws har samma format som en kyl och kan placeras bredvid kyl och frys bakom bardisken. Personalen stoppar in glasflaskan i Baby Jaws som ”äter upp den” ögonblickligen och rymmer totalt cirka 20 vinflaskor. Komprimatorn skapar mindre spring för personal, reducerar volymen betydligt samt eliminerar risken att skära sig vid hantering.

Då personal inte vill ha ett högt krasande ljud i baren är Baby Jaws välisolerad för att reducera ljudnivån. Trots att det ofta är hög ljudnivå på barer och restauranger ska inte personal behöva stå bakom bardisken och lyssna på ett högt krasande ljud.

– För att göra rent Baby Jaws räcker det att fylla en flaska med diskvatten så sköljer man ur maskinen från klet och klibb, säger Lars Flygt på Scanwaste.

Mega Jaws — för storkök

För storkök såsom skolmatsalar eller sjukhusrestauranger har Scanwaste tagit fram komprimatorn Mega Jaws. Då kan man samla flaskor och glas i en vagn inomhus för att tömma i Mega Jaw som kan stå ute på lastkajen. Mega Jaw rymmer upp till 100 kilo glassplitter vilket motsvarar cirka 1 000 stycken 33 cl glasflaskor. Ur miljösynpunkt sparar detta också mängder av transporter att hämta upp glaset.

– Tyvärr finns det regler kring glasåtervinning som säger att endast 10-20 procent av glaset som hämtas upp får vara krossat. Resterande måste vara hela förpackningar. Men vad vi tror och hoppas är att när fler svenska aktörer börjar använda Baby Jaw eller Mega Jaw så kommer Sverige behöva acceptera mer krossat glas, avslutar Lars.

Idag använder redan välkända aktörer som Hilton Hotels, Crown Plaza och Travelodge Scanwastes komprimeringsmaskiner. Läs mer om Baby Jaw och Mega Jaw på Scanwastes webbsida.