Presenteras av Sponsrat innehåll

Klassiska delikatesser för våra svenska nyårsbord

Publicerad den
Lobster Seafood
Foto: Lobster Seafood
Delikatesser

Med fryst fisk och skaldjur som hemmahamn vänder sig Lobster Seafood till världens alla hörn för att hitta de absolut bästa råvarorna. Nu börjar nyårsfesten närma sig och då ligger främsta fokus på delikatesser som hummer, löjrom och lax.

Lobster Seafood är ett handelshus som specialiserat sig på havets delikatesser. Med nyår på ingång börjar man se en ökad efterfrågan på vissa delikatesser, och i år gäller det att vara ute i god tid med sina inköp, menar Lars Lidström på Lobster Seafood.

Lobster Seafood - Löjrom-kalix
Foto: Lobster Seafood

Fyra delikata romsorter

En given delikatess på nyårsbuffén är den exklusiva löjrommen från Kalix som utvinns ur löja fiskad mellan Åby älv och Torne älv. Fisket som numera är MSC-certifierat är återhållsamt för att skydda bestånden och kommer med all säkerhet vara en bristvara i år.

Andra prisvärda alternativ är den amerikanska löj- och sikromen som utvinns ur kanadensisk siklöja och fångad i de stora sjöarna i Nordamerika. Sikromen är något blekare till färgen och därmed bra för exempelvis romsås.

– Vill man ha en färgstarkare rom med större korn ska man satsa på regnbågsromen som utvinns ur regnbåge odlad i finska Bottenviken. Den är perfekt att toppa räkcocktails med. Skulle Kalixlöjromen vara slut i din butik rekommenderar jag istället den amerikanska som är mest lik till färg och smak, säger Lars.

Hummer från världens hörn

Lobster Seafood - Fryst - Hummer
Foto: Lobster Seafood

För den som vill ha hummer till nyårsbordet erbjuder Lobster Seafood ett brett sortiment av både färsk och fryst. Svensk nykokt hummer säljs som färskt och är i en klass för sig, men den importerade amerikanska hummern ligger inte långt efter och kan fås både som färsk och fryst.

– Den som importerats fryst har fiskats under sommaren då efterfrågan gör att den blir prisvärd när den når vår marknad och kan med fördel avnjutas som Hummer Thermidor (gratinerad). Den vanligaste storleken är på ungefär 300 gram och är lagom för en person. Större humrar på upp till 500 gram säljs oftast till restauranger där de serveras till två personer, säger Lars.

Övrig fryst fisk och skaldjur

När det kommer till övrig fryst fisk och skaldjur erbjuder Lobster Seafood det bästa ur hav och sjö, både odlat och vildfångat och med fokus på ett brett urval ur hållbara bestånd.

Då svenskar har en stor förtjusning för kräftor har Lobster Seafood satsat på att erbjuda såväl frysta som färska kräftor från flera olika länder.

– Den stora fördelen med fryst fisk och skaldjur är att man kan köpa i god tid och gardera sig att man har det hemma. Detta gör det perfekt för nyår, avslutar Lars.

Lobster Seafood säljer idag till samtliga livsmedelskedjor i Sverige såsom Willys, ICA, Coop, Hemköp, CityGross och nätbutikerna. På lobster.se finns mer information om handelshusets färska och frysta fisk- och skaldjursprodukter från världens alla hörn.