Presenteras av Italy Gross

Italienska viner framtagna med passion och kärlek

Publicerad den
Italienska viner - Italy Gross
Landskapet kring vingården i Cascina Rocca, Italien.
Vin

2012 var Erik Molin och hans fru Susanne på en vinresa i Barolo, Italien. De besökte då den familjeägda vingården som de alltid besökte på deras resor, nämligen Cascina Rocca. Denna småskaliga vinproducent hade ännu inte börjat exportera sina viner till Sverige på grund av höga volymkrav, något som paret Molin ville ändra på.

Cascina Rocca blev den första gården som Erik och Susanne började importera från. Idag representerar deras företag italygross.se åtta familjeägda vingårdar i Italien, med viner som Barolo, Chianti Classico och Amarone. Men även lite udda viner som Napoleons favoritvin Rossese di Dolceacqua (14%) från den lilla orten Dolceacqua nära franska gränsen.

Handplockat med kärlek

För Erik och Susanne är det viktigt att hitta nya viner som utöver en småskalighet även ska bestå av 100 procent handskörd. Vidare vill de att den försäljningen som italygross.se står för påverkar gårdarnas ekonomi positivt.

Amaroneskörd - Italy Gross
Skörd under 2014 vid en av Amaroneproducenterna

Ett exempel är våren 2015 när Erik bestämde sig för att ta in ett Chianti-vin till sortimentet och reste med sin gode vän som var vinkännare till distriktet. De ville hitta en familjeägd vingård som producerade sitt vin med passion och kärlek.

– Vingården vi valde blev Fattoria di Petroio med viner av sann kvalitet och tradition framtagna av familjen Lenzis ovillkorliga kärlek till sin vinodling. Dottern i familjen jobbar som kock på deltid och pappan som professor i Rom. Jag valde att skicka ner familjens enklaste vin till Lund för provning och vinet hamnade i oktobernumret av Vinjournalen som ett riktigt höjdarvin. Det är kul att få vara den importör som representerar dessa små vingårdar, berättar Erik.

En personlig relation

Utöver vinimporten har Erik och Susanne en stor förkärlek till landet Italien och har flera andra anledningar att besöka vingårdarna. Det är här allt började och oftast är gårdarna även Bed & Breakfast.

– Vi har en personlig relation till alla vingårdarna och i mars nästa år kommer exempelvis frun från första gården vi jobbade med, Cascina Rocca, hit och håller provningar i Sundsvall. En av dessa provningar kommer vara på min frus restaurang Dolcetto, berättar Erik.

Vinprovningar till Italien

I Sundsvall bedriver Susanne den italienska trattorian Dolcetto. När kunder började fråga henne om tips och råd kring vad som var värt att besöka och uppleva i Italien, tog Susanne tag i möjligheten att arrangera resor till landet. Så varje år besöker ett intresserat sällskap några utvalda familjeägda gårdar med Bed & Breakfast där de övernattar, provar olika viner och få lyssna på de småskaliga producenternas historia om vinodling.

Vill du läsa mer om de småskaliga vingårdarna i Italien? Besök italygross.se för att beställa handskördade viner direkt till ditt systembolag.