Presenteras av Ostkompaniet

Anders dröm om ostbutik växte till något större

Publicerad den
Ostkompaniet - Ost
Här syns Anders i sitt ostlager, en dröm som äntligen gått i uppfyllelse.
Delikatesser

Med en förkärlek till ost hade Anders Lindahl en dröm om att någon gång äga egen ostbutik. Efter många år i mejeribranschen har drömmen nu gått i uppfyllelse och Anders driver Ostkompaniet, ett ostlager med 1 000 ton hårdost.

I Jönköping ligger Ostkompaniet, ett familjeägt företag med mycket kunskap om ost. Grundare är Anders Lindahl som efter många år i mejeribranschen startade sin egen ostförädling. Här är berättelsen om hans dröm och hur Ostkompaniets ostmästare tar fram traditionella och spännande hårdostar.

Drömmen om en ostbutik

I snart 30 år har Anders arbetat inom mejeri och det hela började i mitten på 80-talet hos en av hans bröders lantgård med gårdsmejeri. Här såg Anders en stor potential och började därför att utveckla mejeriet, vilket snart kom att bli till hans passion. Det dröjde inte länge förrän han själv öppnade sitt eget mejeri och med åren blev hans verksamhet större och större. I dag känner de flesta till det som senare kom att bli Lindahls Mejeriprodukter.

Efter många år av tillväxt och ett alltmer populärt varumärke valde Anders till slut att avyttra Lindahls Mejeriprodukter för att satsa på sin dröm. Vad som började som en dröm om en egen ostbutik utvecklades senare ett stort ostlager där han kan lagra all världens ost.

– I dag finns över 1 000 ton hårdost lagrad här hos Ostkompaniet, säger Patrick Kunst, Försäljnings- och marknadschef på Ostkompaniet.

Nyheter hos Ostkompaniet

Ostkompaniet - Port Salut Potsdamer Admiral
Ostmästarens senaste kreationer: Admiral, Port Salut och Potsdamer.

I Ostkompaniets ostlager finns allt från traditionella ostar likt Grevé®, Herrgård® och Präst® till några av förra årets nyheter. Bland annat har man tagit fram tre nyheter: Admiral, Potsdamer och Port Salut.

Dessa har Ostkompaniet själva tagit fram tillsammans med ostmästaren och producenten. Dessa har en helt unik karaktär, som uppskattas mycket av konsumenterna.

– Dessa ostar sträcker sig i smak från mellan till stark och har redan blivit populära ostar i matbutikerna runt om i landet, avslutar Patrick.

Ostmästare med erfarenhet

Olikt många andra aktörer inom mejeribranschen har Ostkompaniet sina egna ostmästare. Dessa spenderar mycket tid och omsorg för att få fram högsta kvalitet och bästa möjliga smak. Men vem som helst passar inte som ostmästare, menar Patrick:

– För det första måste man vara en auktoriserad ostbedömare sedan krävs en gedigen erfarenhet och stor kunskap inom området.

Ostkompaniet - Ostmästare
Här syns Ostkompaniets egen ostmästare Sven-Olof Sunnagårds.

En av Ostkompaniets ostmästare är Sven-Olof Sunnagårds. Han började sin karriär redan som 15-åring när han gick i sin fars fotspår och har idag en stor passion för ost. Med över 50 års erfarenhet är han en högt kvalificerad ostmästare.

ostkompaniet.se kan du läsa mer om det lilla Jönköpingsbaserade mejeriföretaget och deras sortiment. Och deras goda ostar hittar du så klart i din närmaste matbutik.