Presenteras av Enjoy Wine

5 saker du inte visste om Zinfandel

Publicerad den
Zinfandel - Enjoy Wine
Här syns de typiska vinrankorna som Zinfandel växer på.
Vin

Konsumtionen av Zinfandel har fullkomligt exploderat de senaste åren och vi svenskar verkar aldrig få nog av den kaliforniska druvan. Här är 5 saker du inte visste om Zinfandel.

Druvan från soliga Kalifornien har varit en av de mest populära och välkända i Sverige de senaste åren. Här delar Jonas Hillergren från amerikanska vinproducenten Gnarly Head med sig av 5 saker du inte visste om Zinfandel.

1. Zinfandel delar DNA med kroatisk druva

Druvan från Kalifornien delar DNA med den kroatiska druvan Crljenak Kastelanski, som också anses vara dess anfader. Crljenak Kastelanski betyder den svarta druvan från Kastel. I Kroatien har den dock funnits ända sedan 1300-talet, men då gick den under namnet Tribidrag. Zinfandel importerades till USA i slutet av 1800-talet men kommer alltså ursprungligen från Kroatien.

2. Även Primitivo kallar sig Zinfandel

Primitivodruvan från Italien får kalla sig Zinfandel trots att den inte har sitt ursprung från Kalifornien. Detta enligt en överenskommelse mellan USA och EU. För konsumenten är det lätt hänt att förväxla dessa två druvor då designen på många av dessa viner ser väldigt amerikansk ut men alltså egentligen kan ha sitt ursprung från Italien. Var därför uppmärksam om du är ute efter ett Zinfandelvin från just Kalifornien eller om det är en italiensk Primitivo du söker.

3. Ju äldre vinranka desto bättre vin

Till skillnad från många andra druvor blir Zinfandel bättre ju äldre vinrankan är. Hos t.ex. Gnarly Head I Kalifornien finns det till och med vingårdar med över 100 år gamla vinstockar. Är rankorna över 50 år går de ofta under termen ”Old Vine”, en sorts kvalitetsterm.Det finns i dag inget regelverk som bestämmer när ett vin får kallas ”Old Vine”, så det är upp till vintillverkaren själva att avgöra om den vill använda sig av denna kvalitetsstämpel.

4. Var favoriten under förbudstiden

Under förbudstiden i USA (1920-1933) var Zinfandel en storfavorit. Trots att försäljning av alkohol inte var tillåtet var det fortfarande lagligt att tillverka vin för egen konsumtion. Tack vare dess robusthet kunde druvan fraktas till övriga USA, framförallt New York, utan att ta skada. En Pinot Noir druva hade troligtvis mosats av sin egen vikt under frakten.

5. Bästsäljande Zinfandel bär namn från surfing

Zinfandel - Gnarly Head
Gnarly Head är världens populäraste Zinfandel.

Det mest populära Zinfandelvinet i världen (USA Neilsen Data) är idag det kaliforniska vinet Gnarly Head (14,5%, 99 kr). Vinet har bara funnits i tio år på den svenska marknaden men har redan blivit mycket populärt och bär toner av fat, blåbär, björnbär, mynta och vanilj.

Gnarly är en term inom surfing som betyder radikal eller extrem, i positiv mening. Head är däremot en vanlig term inom vinodling och betyder att rankorna är fristående.

Du hittar Gnarly Head på systembolaget.se. Du kan även hitta fler Zinfandelvin på enjoywine.se/sortiment.