Presenteras av Gastronomic Wines

3 favoriter från Gussalli Berettas vingårdar

Publicerad den
Gussalli Berettas vingårdar
Berettafamiljen har sitt ursprung i den norditalienska staden Gardone val Trompia, Italien.
Vin

Med ursprung i den norditalienska staden Gardone val Trompia är Beretta sedan 1526 ett namn mer känt för sin vapentillverkning än sin vinproduktion — men detta är på väg att ändras. 2013 fick Kenneth Rotewall, ägare till Gastronomic Wines, distributionsrätten för vinerna i Sverige som på rekordtid kommit att hyllas av svenska vinkonnässörer.

Av Berettafamiljens cirka 60 olika vinsorter valde Kenneth ut de 20 som han tyckte skulle passa den svenska marknaden. Dessa kommer från familjens fyra vingårdar Lo Sparviere öster om Milano, Castello di Radda i Toscana, Forte Masso i Piemonte och den fjärde belägen i Abruzzoregionen.

Efter flertalet utnämningar i svenska vinmagasin har de italienska vinerna blivit allt populärare bland oss svenskar. Gastronomic Wines har bland annat visat upp Berettas viner på de italienska vindagarna på Grand Hôtel, Mousserande dagen på Operaterrassen samt ställt ut på Stenungsbaden Yacht Club för tidningen Connoisseur vid två tillfällen. Här listar Kenneth sina tre personliga favoriter från Gussalli Berettas omtalade vinportfölj.

Lo Sparviere Franciacorta Brut, Cuvee 7
Lo Sparviere Franciacorta Brut, Cuvee 7

1. Lo Sparviere Franciacorta Brut, Cuvee 7

I tidningen Allt om Vin utsågs Berettas Franciacorta Cuvee 7 till ett Fynd under Bästa Bubbelköpen. Cuvee 7 kommer från familjens vingård Lo Sparviere, belägen en timmes resväg öster om Milano i Lombardiet, Italien.

– Här producerar Berettafamiljen utmärkta mousserande viner (Franciacorta) med subtil karaktär. Cuvee 7 har en fin, ädel mognad och brödig arom som går över till toner av hasselnöt och kanderad frukt med lätt kryddig avrundning. Cuvee 7 passar utmärkt till fisk, skaldjur eller som aptitretande drink. Beställningsnummer på systembolaget 77037

Lo Sparviere Franciacorta, Satén Brut
Lo Sparviere Franciacorta, Satén Brut

2. Lo Sparviere Franciacorta, Satén Brut

I ett annat nummer av Allt om vin utsågs Berettas mousserande Satén Brut till ett av de Bästa Bubbelköpen. Även detta mousserande vin kommer från familjens vingård Lo Sparviere, belägen närmast familjens hem i Brescia, och är en personlig favorit för Kenneth:

– Satén Brut har ren, aptitretande doft med en fyllig smak. Aromen är lätt citrusaktig med mineraltoner och kan avnjutas som aperitif eller till lätta förrätter av fisk eller kött.
Beställningsnummer 77928

3. La Regia Specula, 2010

La Regula Specula
La Regula Specula (best. nr. 79645)

Kenneths tredje favorit, La Regia Specula, har även det fått mycket fina recensioner.

– La Regia Specula kommer från Berettafamiljens vingård i Abruzzoregionen, Orlandi Contucci Ponno. La Regia Specula görs på de bästa Montepulciano-druvorna och lagras i tre år innan det släpps. Ett mustigt och smakrikt vin med inslag i doft och smak av körsbär och är ett enastående vin värt att vänta på, avslutar Kenneth.
– Beställningsnummer 79645

För att läsa mer om Gastronomic Wines och deras populära viner från Gussalli Beretta besök Gastronomic Wines Facebooksida.